Erasmus Islandil

Esimene Erasmus+ 2020.-2023.a koostööprojekti kohtumine partneritega toimus Islandil, Stokkseyris 14.-18. märtsil 2022.


Islandi töökoosolekule sõitsid  direktor Kertu Mellikov, õppealajuhataja Kaidi Pugatšev,Tähetriinude õpetaja Heidi Mikiver ning Õnnetriinude õpetaja Keiu Naur.

Vastuvõtjaks oli meie partner Islandilt. Kohtusime Stokkseyri koolimajas, Barnaskólinn á Stokkseyri, kus saab igapäevaselt uusi teadmisi umbes 140 õpilast vanuses 6.-16.aastat.


Islandi puhul kehtib üks kindel reegel: me võime plaane küll teha, kuid „it always depends on the weather (kõik sõltub alati ilmast).“ Ja täpselt nii see ka oli. Ilm muutus minutitega- ühel hetkel sai nautida imelisi vaateid mägedele ja maastikele ning teisel hetkel möllas maru tuul, vihm, rahe. Islandlased austavad loodust ja ei hakka iialgi loodusjõududega vägikaigast vedama.

Kolme tööpäeva jooksul saime tutvuda kooli ja lasteaiaga, vaadata ning osaleda  klasside õppetöös, külastada erinevaid vaatamisväärsusi, maitsta värviküllast ja vitamiinirikast koolilõunat.

Esimesel päeval, kell 09.30 kohtusime kõikide projektipartneritega Stokkseyri koolimajas. Tutvusime omavahel ja alustasime koolimaja ringkäiguga. Vaadata, kogeda, uudistada oli palju. Silma jäi laste ja õpetajate üldine olek ja hoiak, mis oli väga vaba ja vahetu. Võimalusi laste arenguks ja individuaalseks lähenemiseks oli palju. Õpilastel olid eraldi kunstiklassid, õmblemistuba, ujumistunnid kooli väliujulas, tunnetustuba, mitu õuevahetundi (kõik lapsed olid õues), mitmekesine abipersonal (lugemise järelaitamine, personal erivajadustega lastele, tugiisikud, sotsiaalpedagoog), värske ja värviline lõunasöök (valmistati kohapeal), õpetajate ühised koosolemise hetked õuevahetundide ajal, raamatukogu ja laste suurema lugemise huvi motiveerimise programm. Peale maitsvat lõunasööki võtsime ette sõidu mägedesse, kus külastasime Hellisheidarvirk elektri- ja soojusenergia jõujaama. Tegemist oli maailma suuruselt kolmanda geodermaalenergia jaamaga. Saime näha, kuidas jõuab elekter ja soojus inimeste kodudesse.



Teine päev alustasime pika ja sisuka töökoosolekuga, kus kaardistasime edasised tegevused. Lõuna ajal suundusime Grimsnesi piirkonda, külastasime vulkaanilist kraatrijärve Kerid, matkasime ümber kraatri ja haarasime kaasa punaseid vulkaanilisi kive. Järgmiseks sõitsime hüdroelektrijaama Ljosafossvirkjun-i. Jaamas oli tore näitus hüdroelektri saamise kohta, kus elektri tõdesid selgitatakse lihtsate meelelahutuslike ja hämmastavate katsete kaudu.



Kolmandaks päevaks oli ilmataadil meiega omad plaanid, seega tuli ilmastiku tingimuste tõttu päevakavas muudatusi teha. Veetsime vahva päeva armsas, väikeses Selfose linnas. Lahkumise õhtusöögil vestlesime projekti partneritega, erinevate riikide haridussüsteemi erisustest ja sarnasustest.

Vabal ajal külastasime Reykjaviki vanalinna, tutvusime kohaliku toidukultuuriga, saime osa Sinise Laguuni imelistest vaadetest ja tulikuumast veest.

Seoses koroonapiirangutega olime partnerriikidega kohtunud vaid interneti vahendusel, seega oli väga tore teineteist näha ja suhelda vahetult.



Kommentaarid

Populaarsed postitused