Erasmus Horvaatias





Teine Erasmus+ partnerite koostööprojekti kohtumine toimus Horvaatias, Zagrebis 30.mail -03.juunil 2022. Horvaatia töökoosolekule sõitsid direktor Kertu Mellikov, Pilvetriinude õpetaja Riina Riivel, Naerutriinude õpetaja Eve-Raili Kuulpak ning Õnnetriinude õpetaja Keiu Naur. Vastuvõtjaks meie partner Horvaatia, kohtusime koolimajas (Osnovna skola Ivana Gundulica), kus saab igapäevaselt uusi teadmisi umbes 320 õpilast vanuses 6-14-aastat.

Horvaatlased on ülimalt külalislahked, sõbralikud ja väga sportlikud. Igal hetkel jäi linnaruumis silma erinevaid treeningrühmi - rulluisutrennid, veesporditrennid, jooksutrennid. Kuigi Osnovna skola Ivana Gundulica asus Zagrebi linnas, siis kooli sisehoovis oli lastel võimalus vahetundidel sportida - roniti ronimislinnakus, mängiti korvpalli, joosti ja mängiti sportlikke mänge. Horvaatlased on enda spordiharjumuste üle väga uhked ja ise ütlesid nad, et tänu sellele on neil ka väga erinevatelt spordialadelt palju medaleid ette näidata.

Kolme tööpäeva jooksul saime tutvuda kooli ja lasteaiaga, vaadata ning osaleda klasside ja lasteaiarühmade õppetöös, külastada erinevaid vaatamisväärsusi.




Esmaspäeval toimus tutvumisõhtu. Osad õpetajad olid juba kohtunud omavahel Islandi projektireisil. Tutvusime omavahel ning meile räägiti eelseisva nädala plaanidest ja tegemistest.

Teisipäeva hommik algas projektipartnerite kohtumisega koolis, kus lapsed olid meile ette valmistanud tervituseks toredad laulud ja tantsud. Huvitav oli näha kohalikku rahvatantsu ja kuulda kohalikku keelt. Lapsed laulsid ka meile Erasmus+ programmi veeteemalist laulu horvaatia keeles, kitarriga saatis Islandi õpetaja. Üllatusena kõlas Eesti „Sepapoisid“, mille sõnad lapsed olid selgeks õppinud!

Järgnes ringkäik koolis. Igal sammul oli näha väga palju kunsti, mida seal maal palavalt armastatakse.

Erasmuse programmi tööd ja tegemised olid samuti välja toodud ning õpetajaid said kindlasti palju uusi ideid ning mõtteid omavahel jagada. Külastasime klasse ja õpetajad lubasid ka lahkesti meil tunde vaadelda.

Pärast koolilõunat suundusime edasi kohalikku turgu uudistama ning külastasime ka imekaunist Maximiri parki ja loomaaeda.

Õhtu lõppes kostümeeritud giidituuriga vanalinnas - Upper Town Witches programm rääkis meile ajaloolisest paigast, mis oli seotud nõidade ja nõiakunstiga. Saime seda kunsti ka ise proovida ja võtta kaasa võluvee retsepti, mis haakus kenasti Erasmus+ teemaga.

Kolmapäeva varahommikul alustasime mitmetunnist sõitu pealinnast lääneranniku poole – Aadria mere äärsesse kaunisse linna Pulasse. Külastasime Rooma amfiteatrit - Arena Pulat, mis kuulub maailma kuue suurema säilinud Rooma areeni hulka. Saime keset põnevat arhitektuuri tunda tõelist ajaloohõngu.




Edasi viis tee meid imelise Aadria mere äärde. Sealne vaatepilt oli projekti teemaga seonduvalt tõeline „vee ime looduses“ – vesi oli hele-helesinise värvusega ja uskumatult läbipaistev. Saime ujuda ja kogeda ise seda põnevat vee imet. Külastasime veel ka mäekünkal asuvat väikest ja armsat Motovuni linna, kus imetlesime lõpmata kauneid vaateid mägedele ning sealsele loodusele.

Neljapäeval avanes meil suurepärane võimalus külastada ka ühte pealinnas asuvat Waldorf suunaga lasteaeda. Saime tutvuda rühmade tegevuste ja õuealaga. Rühmades jäi kindlasti silma õpetajate ja laste ülim loovus ja leidlikkus ning taaskasutusvahendite rohkus. Mitmes rühmas võeti külaliste saabudes kohe üles ka tore lauluviis. Lähtudes Horvaatia klimaatilisest eripärast veetsid lapsed väga palju aega õues.

Päev jätkus projektikoosolekuga, kus arutlesime edasiste tegevuste üle ning järgmist kohtumist puudutava info üle.

Reede varahommikul algas kodutee, kaasa haarasime palju uut ja põnevat ning hulgaliselt toredaid mälestusi. Jõudsime tõdemuseni, et nelja erineva riigi inimesed võivad lühikese aja jooksul sulanduda üheks toredaks ja ühtehoidvaks meeskonnaks.



Kommentaarid

Populaarsed postitused